Category: Rendezvény (page 1 of 3)

2021/2020 tanévi diák-önkormányzati képzés

Zalaegerszegi Városi Diákönkormányzat hagyományokhoz híven minden tanévet tematikus, fejlesztő képzéssel indítja el az előtte álló évet. Világjárvány okozta korlátozások miatt előző esztendőben nem sikerült megszervezni képzésünket. Ebben a tanévben célunk volt egy interaktív, szórakoztató és oktató képzés mely visszajelzések alapján meg is valósult. dr. Jásper András, a Diákközéletért Alapítvány elnöke tartott előadásokat, melyen a tanulók megismerkedtek Diák-, Gyermekjogokkal továbbá bővítette a diákok tudását a diák-önkormányzatokra vonatkozó jogszabályokkal.

Ételosztás a Hajléktalan Szállón és a Családok Átmeneti Otthonában

2015. január 27-én a ZVDÖK tagjai 120 adag babgulyást osztottak szét a Hajléktalan Szállón és a Családok Átmeneti Otthonában. A jótékonysági akciót felajánlásával a Hungast Kft segítette.

ételosztás

Ingyen Ölelés

A 2014-es év Karácsonyán is fel szerettük volna hívni a figyelmet a szeretet fontosságára az ingyen öleléssel, nemzetközi nevén free hug-gal. Azt tapasztaltuk, hogy az emberek szívesen fogadják a fiatalok ölelését, sokan meghatódtak, sokan bolondosnak tartották, és sokak számára ez volt az ünnep környékén az egyetlen ölelés. Ez a pár óra felemelő volt, mert olyan értéket képviseltünk a gesztussal, amelyre napjainkban kevés figyelem irányul.

Segíts, hogy segíthessünk! – a Zalaegerszegi Ifjúsági Kerekasztal szervezésében

segíts

V. Ifjúsági Kerekasztal Piknik

Szeptember 15-én hagyományteremtő szándékkal indították el a Zalaegerszegi Ifjúsági Kerekasztal PIKNIK programot, amely az idén már ötödik alkalommal került megrendezésre. 2014. szeptember 24-én, szerdán, Botfán a Hűvös Kastélyban gyülekeztek a résztvevők. A regisztráció és a köszöntők után évértékelőket és szakavatott emberek előadásait hallgathattunk végig. Szóba került a zalai munkaügyi helyzet fiatalokat érintő hírei, az Erasmus+ és az Ifjúsági garancia program bemutatása, az online tér, a közösségi oldalak hatásai. Az országban példaértékűnek tartják a zalaegerszegi diákéletet, ezért Schanda Tamás, helyettes államtitkár is megtisztelte jelenlétével rendezvényünket, és tolmácsolásában megismerkedhettünk az ifjúságpolitikai aktualitásokkal. A zárszó után baráti hangvételű beszélgetést folytattunk és elfogyasztottuk a vacsorát.

PIKNIK

Diákönkormányzati képzés

Szeptember 08.-án és 9.-én ismét megrendezésre került a Zalaegerszegi Városi Diákönkormányzati képzés, az egykori Apáczai Csere János Gimnázium épületében. Minden zalaegerszegi középiskolából, általános iskolából és kollégiumból két-két fő vett részt a tréningen. A képzés alatt ismeretet szerezhettünk a játékos feladatok által közvetítve a diákjogokról, diákönkormányzatról, választásokról, valamint fejleszthettük kommunikációs készségünket. A tréninget, mint korábban is a Közéletre Nevelésért Alapítvány valósította meg, Kósa András László vezetésével. Az 1. nap első fele bemutatkozásokkal telt majd a nap 2. felében már csapatokra leosztva tettük dolgunkat. Belekóstolhattunk egy büfé irányításába, egy újság szerkesztésbe vagy éppen egy diákönkormányzat vezetésébe. 2. nap folytattuk onnan ahol előtte nap abba hagytuk, majd újabb csapatfelosztásban tevékenykedtünk. Az ebéd előtt meglátogatott minket Zalaegerszeg Megye Jogú Városának Alpolgármestere, Balaicz Zoltán, akit a várossal kapcsolatosan kérdezhettünk, majd az ebéd során is folytathattuk a beszélgetést. Az ebéd elfogyazstása után Gecse Péter, városunk képviselő ura is tiszteletét tette. A tréning végére kialakult az a kép, hogy ki milyen pozíciót vállalna a ZVDÖK-ben és, hogy ki szeretné megmérettetni magát az októberi választásokon.

ZVDÖK KÉPZÉS 001 [HONLAPRA]

24 órás vetélkedő

Az elmúlt 2 évben megvalósított élőlánc és I ♥ Zeg élőkép után az idén is, sok fiatalt megmozgató, mindenkiben maradandó élményt hagyó eseménnyel készültünk a Diáknapok lezárásaként. Így április 11-én reggel kezdetét vette a 24 órás vetélkedő, melynek jelszava: „Aludj máskor”! A megmérettetésen a Csány KSZKI, a Zrínyi Gimnázium, a Páterdombi SZKI, a Kölcsey Gimnázium, a Mindszenty Gimnázium, a Széchenyi SZKI és vendégcsapatként a keszthelyi VSZK tanulói versengtek a győzelemért. A versenyszámok között számos sportos, ügyességi, kreativitást megmozgató és műveltségi feladatok is voltak. Szombat reggel egy kiadós torna után a Zrínyi csapata lehetett a legboldogabb, hisz ők mehettek haza az első helyezetteknek járó kupával.

Izsák Tábor – Kerettye 17.

Idén is lehetőségünk nyílt részt venni az Izsák Táborban, Bázakerettyén.
Zsálek Balázs élménybeszámolóját olvashatjátok:

A tábor nulladik napján, ami a szülői nap volt, már jópár táborozóval találkoztunk, és magunk között már meg is beszéltük, hogy ki melyik csapatot szeretné. Még ezen a nulladik napon volt egy verseny, ami az egész napot átszőtte, ami a szülők és gyermekeik között zajlott. Szerintem a legviccesebb pontja a napnak az volt, amikor a gyermek csapattal együtt kellett egy hosszú úton kincset keresnünk, ahol az előre kiadott irány az egyenesen előre volt, végig az ösvényen. Ám, arra mi nem gondoltunk, hogy a kereszteződésnek kinéző résznél az ösvény csak kanyarodik, így plusz párszáz métert kellett bolyongnunk, ahol persze egyszerre technikai verseny alakult ki, hogy kinek a telefonja hogyan fogja a gps jelet, és hogy mégis merre vagyunk. Erre a szülők már javában a táborban pihentek, míg mi a kincset keresgéltük.

Az első nap már minden táborozó megérkezett, s realizáltam magamban, hogy ez nem biztos, hogy egyszerű lesz, ennyi fiatalra ügyelni, s mégis olyan plusszokat hozzátenni a tábor eleve is jó hangulatához, hogy a csapatnak még több maradandó emléke legyen, s hogy mégis hogyan fogom majd őket összetartani? Mikor megkaptam a csapatot, rögvest egy megbeszéléssel kezdtünk, ahol ismertettem velük, hogy ez egy tábor, s a lényeg, hogy jól érezzék magukat, s nem a feladatokon kell görcsölni, mert úgyis rengeteg időnk lesz rá. Így előre egy tervet beszéltünk meg, hogy mit melyik nap fogunk megcsinálni. Majd eztán kezdődött el igazán a tábor.

Egyik feladatunk a tánc volt, amely a 70-es évek egyik zenéjére eleve adta magát, hogy egy kissé bohókás koreográfiát kell csinálnunk. A másik feladat egy lány és egy fiú modell felkészítése. Szerintem ez volt az a feladat, amit talán a táncnál is könnyebben megoldottunk. Manapság lassan visszatér a 70-es évek divata, így gyorsan tudtunk összeszedni öltözéket, s pár kifutós tipp után modelljeink uralták is a kifutót. Egyik legnehezebb feladat volt szerintem a Saragossa band lemezborítójának újra fotózása, s ez is vette el a legtöbb időt. A csapattal órákat dolgoztunk előkészületekkel és fotózással együtt. Itt a legnagyobb fejtörést a modellek beállítása, a vaku megfelelő magasságba lógatása, s a hasonmás lámpa megfelelő szögben tartása okozta. A végső, legjobb fotó annyira hasonlított az eredetire, hogy a zsűriben páran azt hitték, hogy Photoshop. Mind az előkészületek, mind a fotózás alatt fergeteges volt a hangulat, s nagyon jól éreztük magunkat. Majd a szerintem legnehezebb feladat, a kisfilm következett, amit rettentő rövid idő alatt kellett összehoznunk. Ennél a feladatnál nem volt érvényes az amúgy előre kiadott 70-es évek stílusa, így egy kicsivel könnyebb volt a feladat. A videót képekkel és videó részletekkel sikerült megnyerővé tenni, s szerintem szépen sikerült bemutatni mind a tábori, mind a Bázakerettyei életet.

Egyik legnagyobb elismerés az egész ZVDÖK-ös segítőcsapat számára szerintem az volt, mikor Budai Tibor, a tábor főszervezője azt mondta nekünk, hogy eddig egyszer sem álltak neki az első napokban a feladatoknak a táborozók, s hogy milyen jól össze tudjuk fogni őket. Ez szerintem mindannyiunknak rettentően jól esett, s büszkék is lehetünk a csapatainkra.

Pár sor a táborozóknak, és a szervezőknek:
Srácok, nagyon jó volt veletek ez a hét, örülök, hogy ennyi új emberrel találkoztam, emlékeket, és új barátokat szerezhettem, s egyáltalán, hogy ott lehettem. Remélem mindannyian nagyon jól éreztétek magatokat velünk együtt. Nagyon keményen dolgoztatok a feladatokon, s olykor a szabadidőből fáradtan visszatérve sem voltatok restek a feladatokkal foglalkozni. Én rettentően jól éreztem magam, remélem ti is!

JÖVŐRE TALÁLKOZUNK! 

Izsák Tábor
Fotó: Lőrincz Ákos

Tájékoztató a Diáknapokról

2014. április 9-e és 12-e között az idén 3. alkalommal kerül megrendezésre a Zalaegerszegi Városi Diáknapok programsorozata.

Olyan események tették emlékezetessé a korábbi diáknapokat, mint 2 évvel ezelőtt a belváros közel 7000 diák által történt körülölelése, a tavalyi 1000 tanuló által megvalósított „I love ZEG !” élőkép. Sokan tettek a rendezvények sikeréért és az év végi, az óévet búcsúztató „jeles események” médiaösszesítésekben a kiemelt 12-14 program, esemény között a városi diáknapok mindig ott voltak, sőt az élőláncról az országos híradások is beszámoltak.

Az idei program az alábbiak szerint alakul:

Április 9-én, szerdán reggel 8:00 órakor a városházi hatalomátvétellel kezdődnek a diáknapok. Ezt 9:00 órától diákparlament, majd 10.00 órától ünnepi diákközgyűlés követi a Díszteremben. A Zalaegerszegi Városi Diákönkormányzat közgyűlése során átadásra kerülnek a 2014. évi „Ifjúságért” díjak, valamint több fontos előterjesztést tárgyalnak meg a fiatalok, amelyeket a meghívott felnőtt közgyűlés tagjai is véleményezhetnek.

Sajtótájékoztató a helyszínen 11:40-kor lesz.

A városi Díszterem délután 14:00 órától a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) zalai ifjúsági találkozójának is otthont ad, amelyen szintén bemutatkozik a ZVDÖK.

Április 10-én, csütörtökön a diákok városi sportnapjára kerül sor. A különböző sportágak versenyeinek más – más oktatási intézmény ad otthont. Így a focikupa helyszíne az Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tornaterme, a kosárlabdáé a Zrínyi Miklós Gimnázium, a röplabdáé pedig a Csány L. Közgazdasági Szakközépiskola lesz. A versenyek reggel 9:00 órától zajlanak és azokon a középiskolások mellett a főiskolások is képviseltetik magukat.  A legjobbak teljesítményét kupákkal és díjakkal jutalmazzuk.

2014. április 11-én, pénteken reggel 9:00 órától április 12-e, szombat reggel 9:00 óráig „Aludj máskor” – 24 órás vetélkedő lesz Zalaegerszegen, a Városi Sportcsarnokban (Zalaegerszeg, Stadion u. 3.).

A verseny középiskolás csapatok részére kerül megszervezésre a fizikai és mentális helytállás, a kreativitás és az együttműködés, összefogás próbájaként és egyben egy fantasztikus közösségi élmény megélése érdekében. A számos versenyszám között a sportostól a műveltségi próbákon át az ügyességi, a kreativitást megmozgató, illetve koreografikus produkciók, média ismeretek és környezettudatos életmódra nevelő feladatok egyaránt lesznek.

A vetélkedőre az előzetesen bejelentkezett 8 csapat közül 7 adta be a végleges jelentkezést.

A csapatok létszáma 25 és 35 fő között mozog.

A 24 órás vetélkedőn a Páterdombi, a Csány, a Zrínyi, a Kölcsey, a Széchenyi, a Mindszenty középiskolák diákjai és vendégként a Keszthelyi VSZK csapatai versengenek majd a győzelemért.

A csapatok és felnőtt kísérőik (kb. 260 fő) a polgármesteri hivatal előtt gyülekeznek reggel 8.30 és 9.00 óra között, ahol 9.00 órakor a városvezetés köszönti a résztvevőket. Ezt követően a Kossuth Lajos utca – Balatoni út útvonalon (végig a járdán) együtt vonulnak le a Városi Sportcsarnokhoz, ahol 24 órán át tart majd a nemes küzdelem, időnként kültéri helyszínekkel, mint Göcseji Múzeum, Zalaegerszegi Városi Televízió, Zöld Campus színesítve az amúgy is érdekes és izgalmas feladatokat.

Április 16-án, szerdán a zalaegerszegi középiskolások képviseletében a Zalaegerszegi Városi Diákönkormányzat részt vesz a Főiskolás Fesztivál sport és főzőnapján is, önálló foci- és főzőcsapattal.

Beszámoló a II. Felsőoktatási Fórumról

Második alkalommal rendezte meg a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány, a Zalaegerszegi Városi Diákönkormányzat, a Zalaegerszegi Főiskolások Egyesülete és a Zalaegerszegi Ifjúsági Kerekasztal a városi felsőoktatási fórumot az Art Mozi épületében. Az előadásokon a helyi középiskolák végzőstanulói vettek részt.A résztvevőket Bognár Ákos, a Zalaegerszegi Ifjúsági Kerekasztal elnöke köszöntötte, majd Gyutai Csaba polgármester nyitotta meg a rendezvényt. Az önkormányzati támogatásokról és ösztöndíjakról Balaicz Zoltán alpolgármester adott tájékoztatót, majd dr. Beretzky Áron, minisztérium felsőoktatási főosztályvezetője ismertette részletesen a felvételi tudnivalókat. Végezetül bemutatkozott a három helyi intézmény, a Budapesti Gazdasági Főiskola zalaegerszegi Gazdálkodási Kara, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központja, valamint a Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar zalaegerszegi mechatronikai mérnöki képzése.

seres-fórum1

Older posts